Jak spożywanie nasion słonecznika może poprawić Twoje zdrowie

Jak spożywanie nasion słonecznika może poprawić Twoje zdrowie

Być może zastanawiasz się, jak bardzo spożywanie nasion słonecznika może poprawić Twoje zdrowie. Sto gramów nasion słonecznika ma 584 kcal, a jednocześnie zawiera prawie pięć procent zalecanej dziennej dawki tłuszczu. Nasiona słonecznika są pełne przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Tylko jedna łyżka stołowa nasion słonecznika dostarcza 23% zalecanej dziennej dawki witaminy z rodziny B. Nasiona słonecznika zawierają również 234% zalecanego dziennego spożycia witaminy E.

Serotonina

Wszyscy wiemy, że serotonina jest ważnym neuroprzekaźnikiem znajdującym się w mózgu i krwi. Pomaga utrzymać nasz nastrój w równowadze, dzięki czemu czujemy się bardziej zadowoleni i spokojni. Jest niezbędna do regulacji naszego nastroju, apetytu i snu, a jej brak może prowadzić do depresji i niepokoju. Jedzenie nasion słonecznika może pomóc zwiększyć poziom serotoniny w organizmie. Oto kilka korzyści płynących z jedzenia nasion słonecznika:

Cynk

Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem cynku i folianu, trzech niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. Te składniki odżywcze są ważne dla zdrowego rozwoju układu odpornościowego. Zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność. Dodatkowo, nasiona słonecznika zawierają wysoki poziom selenu, minerału ważnego dla zdrowia psychicznego ludzkiego organizmu. Co więcej, nasiona słonecznika pomagają również regulować cykle snu i czuwania. Możesz więc czerpać wiele korzyści z nasion słonecznika, dodając je do swojej codziennej diety.

Selen

Korzyści płynące z obecności selenu w naszej diecie wykraczają poza ochronę, jaką zapewnia przed rakiem. Ponieważ selen jest włączony w aktywnych miejscach białek, pomaga chronić nasze ciała przed wolnymi rodnikami i innymi szkodliwymi elementami. Ten minerał jest szczególnie ważny w produkcji peroksydazy glutationowej, jednego z najpotężniejszych enzymów antyoksydacyjnych organizmu. Niski poziom peroksydazy glutationowej może uszkadzać komórki i sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych.

Kadm

Naukowcy z USDA’s Agricultural Research Service (ARS) zdołali uratować wart 25-30 milionów dolarów amerykański rynek ziaren słonecznika przed utratą na rzecz niemieckich konkurentów, przedstawiając organom regulacyjnym tego kraju dowody na ustalenie rozsądnych wytycznych dotyczących poziomu kadmu w ziarnach słonecznika. Niemcy początkowo ustanowili limit 0,3 części na milion (ppm) dla spożycia przez ludzi, ale później zdecydowali, że ten poziom jest zbyt wysoki i nie zostanie spełniony przez dzisiejsze odmiany słonecznika. Aby spełnić nowy standard, Niemcy ustanowili limit 0,6 części na milion (ppm). Teraz amerykańscy rolnicy mogą niezawodnie spełnić ten limit, jeśli będą unikać wysokogliniastych gleb w Dolinie Rzeki Czerwonej.

Sód

Zwiększenie spożycia sodu z suszonych na słońcu nasion słonecznika ma kilka negatywnych skutków dla organizmu człowieka. Oprócz podniesienia ciśnienia krwi, wysoki poziom sodu może spowodować uszkodzenie nerek. Nasiona słonecznika powinny być spożywane z umiarem, a jedna porcja nasion słonecznika dziennie jest uważana za rozsądną ilość. Ale jeśli jesteś zaniepokojony ilością sodu zawartą w twoich nasionach słonecznika, możesz uważnie czytać etykiety. Oto lista składników odżywczych, których należy unikać podczas spożywania nasion słonecznika.

Błonnik

Jeśli nigdy nie próbowałeś ziaren słonecznika, to brakuje ci tego. Ten wysokotłuszczowy pokarm zawiera błonnik, witaminy, minerały i fitoskładniki. Możesz jeść nasiona słonecznika na surowo lub prażone na sucho. Niesolone surowe jądra są najmniej przetworzone i są najlepsze. Posyp je na jogurt, sałatkę lub owsiankę. Pamiętaj, aby trzymać nasiona słonecznika z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Nasiona słonecznika mogą łatwo zjełczeć, więc przechowuj je w szczelnym pojemniku.

Zdrowe tłuszcze

Nasiona słonecznika zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia człowieka. W rzeczywistości badania wykazały związek między spożywaniem nasion słonecznika a zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, w tym wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Wysokooleinowy olej słonecznikowy ma pozytywny wpływ na profil lipidowy i ciśnienie krwi. Korzyści te wiążą się również ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazano, że spożywanie oleju słonecznikowego zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Przyrost masy ciała

Jakie są korzyści ze spożywania nasion słonecznika? Nasiona te zawierają duże ilości witaminy E, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina E wspomaga również wzrost komórek T, które zwalczają infekcje poprzez produkcję wielu komórek odpornościowych. Niedostateczna ilość witaminy E może spowolnić produkcję komórek odpornościowych. Stąd dobrze jest jeść nasiona słonecznika, aby utrzymać optymalne zdrowie. Ponadto nasiona słonecznika mogą poprawić nastrój i pamięć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *