W naszym społeczeństwie istnieje wiele problemów zdrowotnych związanych z niezdrową dietą. Wyniki złego odżywiania są znaczące i obejmują zwiększone ryzyko chorób serca, udaru, cukrzycy i raka. W rzeczywistości, niezdrowa dieta odpowiada za 71 miliardów dolarów kosztów medycznych każdego roku. Co więcej, powoduje wiele innych dolegliwości zdrowotnych. W rzeczywistości, zła dieta osoby może pogorszyć istniejące wcześniej warunki. Jak więc osoba może zmienić swoją dietę?
Zwiększone ryzyko chorób serca
Oprócz czynników genetycznych, zła dieta i brak ćwiczeń mogą zwiększyć ryzyko rozwoju chorób serca. Wiadomo, że siedzący tryb życia i wysokie ciśnienie krwi również zwiększają to ryzyko. Istnieją jednak również inne czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu i wiek. Niezdrowa dieta zwiększa ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej i może nawet zwiększyć ryzyko zawału serca. Aby zmniejszyć swoje ryzyko chorób układu krążenia, zacznij wprowadzać małe zmiany już dziś.
Według nowego badania niezdrowa dieta zwiększa ryzyko chorób serca. Badania od dawna podejrzewają, że dieta odgrywa dużą rolę w wywoływaniu chorób serca. Podczas gdy jedzenie ryb zawiera najzdrowsze kwasy omega-3, istnieje również mnóstwo innych źródeł kwasów omega-3, które mogą pomóc Ci obniżyć ryzyko. Naukowcy odkryli, że niezdrowa dieta była związana ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u Afroamerykanów, Latynosów i dorosłych z niskim wykształceniem. Badanie zostało opublikowane w Journal of the American Medical Association.
Zwiększone ryzyko udaru
Zła dieta może zwiększyć ryzyko udaru, powodując wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Możesz jednak zmniejszyć to ryzyko, wprowadzając zmiany w swojej diecie. Jeśli masz już chorobę sercowo-naczyniową, powinieneś upewnić się, że twoje ciśnienie krwi jest pod kontrolą. Być może będziesz musiał przyjmować leki, aby kontrolować stan, ale możesz zrobić różnicę, wprowadzając zmiany w diecie. Aby zmniejszyć swoje ryzyko, zastosuj się do poniższych wskazówek dotyczących zdrowej diety.
Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a także orzechów i roślin strączkowych może zmniejszyć ryzyko udaru. Dieta wegetariańska o dużej zawartości rafinowanych węglowodanów i słodkich napojów jest związana z większym ryzykiem udaru. Związek ten opiera się na badaniu opublikowanym w Journal of the American College of Cardiology w 2017 roku. Osoby, które stosowały niezdrową dietę roślinną, miały o 32 procent wyższe ryzyko rozwoju choroby serca. Ponadto u osób, które jadły dużą ilość czerwonego mięsa, stwierdzono wyższe ryzyko udaru mózgu niż u osób, które stosowały zdrową, zbilansowaną dietę.
Zwiększone ryzyko cukrzycy
Dieta wysokotłuszczowa, wysokowęglowodanowa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Cukrzyca powoduje, że poziom glukozy we krwi staje się zbyt wysoki, a wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić organy i małe naczynia krwionośne, co prowadzi do ataku serca, udaru, problemów z nerkami i problemów z oczami. Zdrowa dieta i ćwiczenia pomogą Ci kontrolować poziom cukru we krwi, a badania przesiewowe pozwolą wcześnie wykryć wszelkie problemy. Pomimo ryzyka, jakie niesie ze sobą niezdrowa dieta, warto podjąć wysiłek i stosować zbilansowaną dietę, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Pomimo genetyki, zła dieta jest główną przyczyną cukrzycy typu 2. Napoje słodzone cukrem i przetworzona żywność szybko rozkładają się w organizmie, co prowadzi do insulinooporności i upośledzenia przetwarzania glukozy. Takie połączenie może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia, a przeciętny Amerykanin spożywa 17 łyżeczek cukru dziennie. Włączając do swojej diety zdrowsze produkty i nawyki, drastycznie zmniejszysz ryzyko rozwoju cukrzycy.
Zwiększone ryzyko zachorowania na raka
Spożywanie rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko zachorowania na raka, co obejmuje słodycze, ciastka, napoje słodzone cukrem, a nawet płatki śniadaniowe. Alkohol jest również znany z tego, że zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Spożywanie alkoholu zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby, przełyku i piersi. Ogranicz spożycie alkoholu do dwóch drinków dla mężczyzn i jednego drinka dla kobiet. Za drinka uważa się półtoralitrową szklankę 80-cio procentowego twardego alkoholu.
Rak to złożona choroba spowodowana szybkim wzrostem nieprawidłowych komórek w organizmie. Może dotyczyć każdego organu i stanowi złożoną interakcję pomiędzy genetyką a czynnikami zewnętrznymi. Chociaż trudno jest zapobiec większości rodzajów raka, możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych z nich poprzez wprowadzenie pozytywnych zmian w stylu życia. Według American Cancer Society, jeden na pięć zgonów z powodu raka może być przypisany wyborom dotyczącym stylu życia. Badania sugerują, że zwiększone ryzyko zachorowania na raka może być związane z otyłością.