Nie ma powszechnie akceptowanego konsensusu co do niezbędnych witamin. Nie ma konsensusu co do witamin Q, R, T, V, W, X, Y czy Z. Witamina N i witamina I nie istnieją w żadnej oficjalnej formie, ale mogą być kolejnym znanym składnikiem odżywczym. Dopóki nie ma jednoznacznego konsensusu, witaminy A, C i D są najważniejsze. W tym artykule omówimy znaczenie każdej z tych niezbędnych witamin i dlaczego są one ważne.
Niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży
Niedobór kwasu foliowego w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, które wpływają na rozwijający się mózg i rdzeń kręgowy. Jeśli matka nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasu foliowego w czasie ciąży, jej dziecko może mieć wadę rdzenia kręgowego zwaną rozszczepem kręgosłupa. Może również wystąpić anencefalia, ciężki niedorozwój mózgu. Kwas foliowy w diecie jest zalecany dla wszystkich kobiet w wieku rozrodczym.
Ciąża zwiększa ryzyko wystąpienia niedokrwistości związanej z niedoborem folianów. Witamina ta jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ jej układ krążenia zwiększy się, co spowoduje większą objętość krwi i zwiększoną produkcję czerwonych krwinek. Czerwone krwinki są ważne dla prawidłowego rozwoju cewy nerwowej, która jest niezbędna dla rozwoju dziecka. Kwas foliowy pomaga również zapobiegać wadom wrodzonym, takim jak wrodzona choroba serca i rozszczep jamy ustnej.
Przyjmowanie kwasu foliowego jest ważne dla kobiet w ciąży, u których w przeszłości występowały wady cewy nerwowej. Niedobór tej witaminy jest główną przyczyną wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa, który wpływa na mózg i czaszkę dziecka. Tylko 30 procent kobiet w ciąży wie, że brak kwasu foliowego w czasie ciąży może skutkować tymi wadami. Aby temu zapobiec, zaleca się, aby kobiety przyjmowały 400-mcg dziennie witaminę prenatalną i spożywały pokarmy bogate w foliany. Fortyfikacja zbóż zmniejszyła niedobór folianów.
Niedobór kobalaminy
Funkcją kobalaminy jest ochrona organizmu przed niedoborem niektórych składników odżywczych. Kobalamina jest niezbędna do tworzenia kwasu metylomalonowego i homocysteiny. Ponadto jest ważna dla syntezy tymidyny i desoksymidynodifosforanu, dwóch aminokwasów niezbędnych do syntezy DNA. Niedobór kobalaminy wiąże się z hiperhomocysteinamie.
Organizm człowieka magazynuje około 2000 do 5000 mg kobalaminy i wykorzystuje tylko dwa do pięciu miligramów dziennie. Gdy organizm nie otrzymuje tej ilości, przez lata rozwija się w nim niedobór witaminy-B12. Na szczęście, dość łatwo jest uzyskać odpowiednie ilości kobalaminy w źródłach żywności. Niedostateczne spożycie może spowodować niedokrwistość megaloblastyczną i zaburzenia neurologiczne.
Istnieje kilka przyczyn niedoboru kobalaminy. Niedobór tej witaminy jest spowodowany prywatnymi mutacjami w genie kobalaminy. Mutacje te wpływają na syntezę transkobalaminy, powodując niedostateczną produkcję tego składnika. Prywatne mutacje w obrębie rodziny są najczęstszą przyczyną niedoboru kobalaminy. Ponadto, brak mRNA transkobalaminy został powiązany z niedoborem kobalaminy. Niektóre dowody sugerują, że błędy w edycji mRNA są również odpowiedzialne za brak transkobalaminy.
Niedobór tiaminy
W przypadku braku żywności lub suplementów, 30 do 80 procent alkoholików ma niedobór tiaminy, a wysokie dawki witaminy są znane z tego, że zmniejszają objawy odstawienia, odpędzają stany zapalne i promują zdrowe funkcjonowanie mózgu. Tiamina jest niezbędna do podejmowania decyzji w mózgu i pomaga komórkom nerwowym funkcjonować prawidłowo, co reguluje nastrój i stres. Organizm człowieka wymaga 0,33 miligramów tiaminy na każde tysiąc spożytych kalorii.
Niedobór tiaminy w organizmie powoduje kilka problemów zdrowotnych, w tym poważne niedożywienie, nowotwory i operacje. Niedobór tej witaminy z grupy B w organizmie jest często kojarzony z alkoholikami, osobami stosującymi dietę fadową i obozami dla uchodźców. W ciężkich przypadkach może dojść do rozszerzenia serca i degeneracji nerwów obwodowych.
Dieta bogata w tiaminę może zapobiec jej niedoborowi u dzieci. Jeśli jednak niedobór jest poważny, lekarze mogą podawać tiaminę dożylnie. Jest to niebezpieczne leczenie dla dzieci z ciężkim niedoborem. Niedobór tiaminy może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, w tym drgawek, a nawet śmierci. Jednak najskuteczniejszym sposobem zapobiegania temu schorzeniu jest zwiększenie spożycia pokarmów i suplementów zawierających tiaminę.
U dorosłych niedobór tiaminy może prowadzić do dwóch odrębnych zaburzeń neurologicznych: zespołu beri-beri i zespołu Wernicke-Korsakoffa. Zespół beri-beri charakteryzuje się obniżeniem czucia i zanikiem mięśni. Inne objawy mogą obejmować niewydolność serca i utratę zmysłu wibracji. U osoby cierpiącej na niedobór tiaminy wystąpi również ptoza powiek i afonia. Objawy tego niedoboru spowodują również utratę czucia głębokiego i koordynacji.
Niedobór ryboflawiny
Niedobór ryboflawiny, witaminy B2 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest rzadki w Stanach Zjednoczonych, ale może wystąpić u niektórych osób. Niedobór może wystąpić w różnych formach, w tym niedostateczne spożycie, nieprawidłowości endokrynologiczne i niektóre choroby. Chociaż jest to rzadkie, brak ryboflawiny w organizmie może prowadzić do różnych objawów, w tym zaburzeń skórnych, przeczulicy i obrzęku ust.
Niedobór ryboflawiny może prowadzić do różnych problemów medycznych, w tym obniżonego poziomu FAD, substancji niezbędnej do metabolizmu. Może również powodować problemy z metabolizmem innych składników odżywczych i witamin z grupy B. Chociaż ryboflawina jest głównie wchłaniana w jelicie cienkim, nadmiar jest wydalany z moczem. Chociaż wydalanie ryboflawiny z moczem zmniejsza się wraz z wiekiem, niedobór tej witaminy w organizmie jest powodem do niepokoju.
Dieta dostarcza dużej ilości ryboflawiny, ale w krajach rozwijających się są osoby, u których występuje zwiększone ryzyko niedoboru tej witaminy. Niedobór ryboflawiny jest jednak rzadki w Stanach Zjednoczonych i występuje najczęściej u starszych dorosłych oraz u osób przyjmujących tabletki antykoncepcyjne. Osoby, które spożywają mleko w ograniczonym zakresie, również mogą być narażone na niedobór ryboflawiny.
Poza tym, że jest ważna dla normalnego funkcjonowania organizmu, ryboflawina pomaga również utrzymać prawidłowy poziom homocysteiny. Aminokwas homocysteina został powiązany z kilkoma rodzajami raka. Witamina ta jest niezbędna dla zdrowej krwi i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Pomaga również utrzymać normalny poziom homocysteiny, substancji związanej z chorobami serca i rakiem. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.
Niedobór biotyny
Niedobór biotyny jest stosunkowo częstym stanem i dotyczy około jednej trzeciej wszystkich kobiet w ciąży. Niektóre wspólne objawy niedoboru biotyny to wypadanie włosów, łuszcząca się skóra, suche oczy, spuchnięty język i pękanie w kącikach ust. Inne objawy to hipotonia i opóźnienia rozwojowe. Objawy niedoboru biotyny różnią się w zależności od przyczyny, ale niedobór tej witaminy może być śmiertelny.
Niedobór biotyny może wpływać na układ odpornościowy, który jest odpowiedzialny za utrzymanie poziomu cukru we krwi w ryzach. Biotyna ma kluczowe znaczenie dla produkcji białych krwinek, które wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają choroby. Jednak jest ona czymś więcej niż tylko koniecznością dla układu odpornościowego. Niedobór biotyny może prowadzić do zaburzeń równowagi glukozy, które są częstą przyczyną cukrzycy. Biotyna poprawia poziom glukozy we krwi poprzez zwiększenie produkcji insuliny, obniżenie poziomu cukru we krwi i poprawę pracy układu nerwowego. Ze względu na swoje liczne korzyści, biotyna jest stosowana w leczeniu choroby zwojów podstawy mózgu reagującej na biotynę oraz w przypadku innych objawów związanych z cukrzycą.
Biotyna występuje w łososiu, sardynkach, ostrygach, jajach, mięsie i produktach mlecznych. Trudno jest uzyskać wystarczającą ilość biotyny w codziennej diecie bez suplementacji. Jednak regularne spożywanie białka jaj przez kilka miesięcy może spowodować niedobór biotyny z powodu awidyny. Awidyna to rodzaj białka znajdującego się w białku jajka, które wiąże się z biotyną w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając jej wchłonięcie.
Niedobór niacyny
Niedostateczne spożycie niacyny może prowadzić do pellagry, śmiertelnej choroby spowodowanej upośledzonym tworzeniem cADP-rybozy i kwasu nikotynowego ADP. Oba te stany skutkują zmienioną sygnalizacją wapniową i wpływają na układ nerwowy. Fortyfikacja mąki niacyną znacznie ograniczyła występowanie pellagry, chociaż niektóre przypadki subkliniczne nadal występują. Oprócz znaczenia dla optymalnego stanu zdrowia, należy prowadzić suplementację niacyny i edukację wśród pacjentów, opiekunów i pracowników służby zdrowia.
Większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość niacyny ze źródeł pokarmowych. W krajach uprzemysłowionych niedobór jest jednak mniej powszechny ze względu na odpowiednie spożycie diety. Jednak niedobór niacyny może utrzymywać się w określonych populacjach ze względu na schorzenia podstawowe i czynniki uniemożliwiające wchłanianie. Na przykład alkoholizm jest potencjalnym czynnikiem ryzyka wtórnego niedoboru niacyny.
Rola niacyny w starzeniu się staje się jasna. Ostatnie badania wykazały ścisły związek pomiędzy spożyciem niacyny z dietą a poziomem NAD w organizmie. Niższy poziom NAD upośledza aktywność enzymów zależnych od NAD. U myszy suplementacja niacyną zmniejszyła częstość występowania raka skóry. Może to być spowodowane zdolnością myszy do przekształcania tryptofanu w NAD. Niacyna jest również niezbędna do naprawy uszkodzeń DNA. Niedobór niacyny może również powodować hiperproliferację komórek i upośledzone różnicowanie komórek skóry.
Oprócz roli w rozwoju chorób zapalnych, niedobór niacyny w diecie może skutkować zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Może jednak również zwiększać poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą powinny uważnie monitorować poziom cukru. Dodatkowo niedobór niacyny wiąże się również z objawami psychiatrycznymi i poznawczymi, w tym mgłą mózgową.